Kutatók szerint a rossz levegő roncsolhatja a látást

rossz-levegő-roncsolhatja-a-látást

Egy hosszú távú tanulmány szerint a légszennyezésnek köze van a progresszív és visszafordíthatatlan látásvesztéshez, és az úgynevezett korral kapcsolatos látási degeneráció (Age-related Macular Degeneration) fokozott kockázatával jár.

Kutatók, köztük a brit University College London kutatói megjegyezték, hogy az AMD a visszafordíthatatlan vakság vezető oka az 50 év feletti korosztályban a magas jövedelmű országokban, és az előrejelzések szerint az érintettek száma 2040-re elérheti a 300 milliót.

rossz-levegő-roncsolhatja-a-látást

Az ismert kockázati tényezők közé tartozik az idősebb kor, a dohányzás és az öröklődés is. – mondták.

Tekintettel arra, hogy a környezeti levegőszennyezés a szív- és légzőszervi megbetegedések fokozott kockázatával jár, a British Journal of Ophthalmology-ban megjelent tanulmány elemezte, hogy ez összefüggésben lehet-e az AMD fokozott kockázatával is.

2006-ban a tanulmány vezetői olyan kutatást szerveztek amelyben 115 954 önkéntes vett részt a 40-60 éves korosztályból, a korral kapcsolatos látási degeneráció és a környezeti szennyeződések közötti kapcsolatot vizsgálva. Érdemes megemlíteni, hogy a jelentkezőknek nem voltak szem problémáik a kutatás kezdetén.

A környezeti hatások a légszennyezés mérését is magába foglalta mint a szállópor (PM2,5), a nitrogén-dioxid (NO2) és a nitrogén-oxidok (NOx).

A kutatók szerint a vizsgálatban résztvevőkből 1286-nál diagnosztizálták az AMD-t.

Az adatok elemzése megmutatta, hogy ahol a finom részecskék (PM2,5) expozíciója megnövelheti akorral kapcsolatos látási degeneráció kialakulásának kockázatát akár 8%-kal, míg a durva részecskék kivételével az összes többi károsanyag roncsolja a retinát .

A kutatók megjegyezték, hogy ez egy megfigyelési tanulmány, és mint ilyen, pusztán útmutatásnak tekintendő..

Arra a következtetésre jutottak, hogy a környezeti levegő szennyezése valószínűleg összefüggésbe hozható az AMD-vel az úgynevezett oxidatív stressz vagy gyulladás révén.

“Összességében a megállapításaink arra utalnak, hogy a környezeti levegő szennyezése, különösen a finom részecskék vagy az égéssel kapcsolatos részecskék, befolyásolhatják a korral kapcsolatos látási degeneráció kockázatát” – jegyezték meg a kutatók.

Még több cikk itt érhető el.

Facebook Comments Box
Share
Az ön adatainak védelme fontos számunkra

Weboldalunk frissítette az adatvédelmi irányelveit hogy megfelelhessen az Európai úniós adatvédelmi törvényeknek, mindenkinek világszerte.  Az oldal használatával ön beleegyezik oldalunk adatvédelmi irányelveibe, és tudomásul veszi hogy teljes mértékben ön rendelkezik az adatai felett. Kérem olvassa el az adatvédelmi irányelveinket, hogy megtudja milyen sütiket használunk és hogy milyen adatokat gyüjtünk az oldalon. Oldalunk böngészésének a folytatásával ön beleegyezik a frissített adatvédelmi irányelveinke.

Adatvédelmi Irányelvek